Dit was post op LinkedIn kort voordat Corona de wereld aantaste. Het was een reactie op een artikel van intermediar.nl. Dat artikel ging over werkgeluk en had de titel: ‘Niet alle voldoening hoeft persé vanuit je werk te komen, het is zelfs beter van niet'. De reacties hierop waren echt enorm, dit onderwerp brengt mensen in beweging. Zélfs de redactie van LinkedIn pikte mijn bericht op en lichtte uit. En nu drie maanden later is de wereld veranderd. Corona is een begrip geworden en hebben we ons werk- en privéleven ingericht volgens de richtlijnen die nu gelden.
Onze visie op duurzame inzetbaarheid is stoppen met pleisters plakken en het werkvermogen als uitgangspunt nemen! Waar ik vaak termen als passie en werkgeluk tegenkom, zit het antwoord hem in die ene zin in mijn post waar velen volgens mij overheen gelezen hebben: "Je werkvermogen moet in balans zijn”. En daar zijn enorm mooie en grote stappen te maken!
Verzuim is altijd een gevolg van iets. Het gevolg van werknemers die onbalans in hun werkvermogen ervaren. Bijvoorbeeld zorgmedewerkers die onder hoge druk stonden om levens te redden, tegelijk angst hadden voor hun eigen privé situatie en zich nu wel uitgeblust voelen. Docenten die weer les geven volgens strakke richtlijnen en tegelijk misschien wel denken “maar wat als de RIVM toch geen gelijk heeft?”. Of iedereen die nu vanuit huis werkt, dit niet gewend was en nog steeds niet door zijn werkgever is voorzien is van enige faciliteiten of andere ondersteuning.
85% van het verzuim is niet gerelateerd aan het niet ervaren van 'werkgeluk' maar wél aan het niet ervaren van balans in het werkvermogen. Ik heb het de eerste week van deze pandemie zelf ook ervaren. Naast een bedrijf runnen, klanten te woord staan, ons team voorbereiden en faciliteren om online te werken en tegelijk moest ik mijn dochter Caro van 7 jaar, inmiddels 8, les geven. Kregen we opdrachten vanuit school en daarnaast ook het huishouden runnen en boodschappen halen wat toen 'onveilig' voelde. Gekscherend zei ik tegen ons team “straks kunnen jullie mij re-integreren vanuit een burnout”. Met elkaar kijken naar de beste balans in ieders werk is nóg belangrijker geworden dan ooit tevoren. Want het verzuim stijgt en burnout ligt op de loer als we niet uitkijken.
Maar vóór Corona was het ook al aan de gang. Wij zien dat de perceptie van de waarde van werk sterk veranderd. Geld is niet langer leidend. Werken gaat over persoonlijke en professionele ontwikkeling. Van waarde zijn. Per generatie zijn er wel degelijk verschillen. Organisaties die dat niet goed doorzien hebben dan ook te maken met verzuim, ontevredenheid en te weinig nieuwe mensen op deze krappe arbeidsmarkt. De belangrijkste factor in de toekomstbestendigheid van organisatie zijn juist de medewerkers en volledige commitment op alle niveaus.
Iemand werkvemogen is als een huis met verdiepingen. Het werkvermogen geeft aan in welke mate een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren. Het wordt bepaald door de balans tussen individuele kenmerken (gezondheid, competenties, waarden en houding) en werkvereisten. Elke verdieping van het huis is even belangrijk. Het gaat om het totaal. Wanneer een verdieping uit balans is of compleet over het hoofd wordt gezien heeft dat één op één effect op de inzetbaarheid van die persoon, de afdeling of organisatie. Deze onbalans kan zomaar ontstaan, zoals nu in deze pandemie. Daarom verandert dit telkens en zul je aandacht hieraan moeten geven, zowel werkgevers als medewerker.
Vooral in deze tijd! Wie is momenteel 100% gelukkig in zijn baan? Kijk maar nu in deze pandemie. Waar het wél om gaat is of jij als individu of als organisatie stilstaat bij de vraag: hoe staat het met mijn werkvermogen en ook de mogelijkheid creëert dit bespreekbaar te maken (zonder afgerekend te worden). En medewerkers zodanig te equiperen dat zij dit ook kunnen en durven. De betekenis van goed werkgeverschap waarin een veilige werkcultuur wordt gecreëerd.
Er daar zit de crux!
De ideale werkomgeving ontstaat dus met elkaar en kan niet eenzijdig worden bepaald of opgelegd. Het beste resultaat wordt alleen bereikt door een integrale, gezamenlijke aanpak. Het gaat om wederzijdse verantwoordelijkheid vanuit een wederzijdse arbeidsrelatie als leidend principe vanuit individueel- en op werkgeversniveau. Dit is geen utopie, dit is heel goed haalbaar met de juiste aanpak, tools en inzet!
Wij veranderen ook!
We bestaan dit jaar 15 jaar en als Verzuim & Zo zijn we gegroeid, we zijn volwassen geworden. Wanneer de wereld om je heen veranderd, vereist dit ook veranderingen in jezelf.
“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.”
Albert Einstein
We wilden méér impact maken op de wereld om ons heen door onze klanten te begeleiden naar duurzamere oplossingen. En dat deden we. Klanten vroegen daar ook om. Waar we initieel voornamelijk gevraagd werden voor verzuimbegeleiding, verleggen we steeds meer de focus op het begeleiden van organisaties naar duurzame inzetbaarheid, optimaal werkvermogen en naar toekomstbestendigheid waar verzuim minimaal is.
Daarnaast zijn ook wij intern aan de slag gegaan en hebben veel tijd gestoken in onze professionals, hun kennis, ontwikkeling en educatie. Dit heeft geresulteerd in scherpte, focus en optimaal werkvermogen. Ons team staat als een huis.
Er komt meer! We starten daarnaast een nieuw en apart avontuur waarin wij met een uniek concept organisaties meenemen naar de toekomst.
Het was hoog tijd om deze ontwikkelingen een eigen vorm en naam te geven en zo meer duidelijkheid te creëren. Waar we onze opdrachtgevers al geruime tijd onder de vlag van ‘Verzuim & Zo’ ondersteunen naar deze Next Level duurzame inzetbaarheid en een optimaal werkvermogen doen we dat vanaf najaar 2020 onder een nieuwe naam. Deze introduceren we op zeer binnenkort!
Voor de duidelijkheid.
Verzuim & Zo blijft bestaan. We gaan door met verzuimbegeleiding, coaching, arbeidsdeskundige begeleiding en workshops en trainingen.
Hierover snel meer! Wil je nu al meer weten? Neem even contact met mij op!
Linata Rutgers