Meer dan 30 jaar onderzoek
Het Huis van Werkvermogen is niet alleen een methode, maar beschrijft de zeven factoren die invloed hebben op het werkvermogen.
De gelicenseerde methode is het resultaat van meer dan dertig jaar wetenschappelijk onderzoek van Prof. Dr. Juhani Ilmarinen uit Finland. Hierdoor is het een effectief model om transitie in te zetten en te begeleiden.
Wederzijdse verantwoordelijkheid
Het model stimuleert alle medewerkers in de organisatie om verantwoordelijkheid te nemen en het dialoog over de zeven factoren met elkaar aan te gaan. Op individueel niveau en op werkgeversniveau. Dus niet een “speeltje” van HR. Het gaat om wederzijdse verantwoordelijkheid vanuit een wederzijdse arbeidsrelatie als leidend principe. De betekenissen van goed werkgeverschap, maar ook goed werknemerschap staan centraal.
Het zorgt er bewezen voor dat medewerkers hun werkvermogen optimaal gaan benutten. De organisatie wordt omgevormd van reactief naar proactief en preventief, met een focus op duurzame inzetbaarheid en een minimaal verzuim.
Staat als een huis
Het werkvermogen wordt beschreven als een huis met verdiepingen. Het werkvermogen geeft aan in welke mate een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om zijn huidig werk uit te voeren. Het wordt bepaald door de balans tussen individuele kenmerken (gezondheid, competenties, waarden en houding) en werkvereisten.
Elk onderdeel van het huis is even belangrijk. Er kunnen niet alleen één of twee onderdelen van het huis eruit gepakt worden. Dan valt het huis om.
Dynamisch
Daarnaast is het niet statisch, het is dynamisch. Gedurende iemands carrière of levensloop veranderd het gewicht van de factoren die het werkvermogen bepalen. Dit heeft vervolgens weer consequenties voor het werkvermogen.
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.
Verantwoordelijkheid en zelf regie
Het huis van Werkvermogen is een analysetool, maar ook een waardevolle toolbox. Het geeft inzicht in de knelpunten, maar laat ook zien waar de behoeftes liggen. Het creëert bewustwording bij de medewerkers en maakt ze enthousiast om zelf actief aan de slag te gaan!
Linata Rutgers - Verzuim & Zo
Als één van de weinige organisaties in Nederland zijn wij ook daadwerkelijk licentiehouder van het Huis van Werkvermogen uitgegeven door 'Blik op Werk'.
Daar zijn wij best trots op.